• 18 May, 2024

Încălcare a contractului de franciza

Încălcarea contractului de franciză poate să apară atunci când una dintre părți încalcă termenii acordului. Aceasta poate include, dar nu se limitează la, următoarele:

Încălcare a contractului de franciza

O încălcare a contractului de franciză are loc atunci când un francizor nu își îndeplinește obligațiile pe care a promis să le îndeplinească atunci când s-a înscris să facă lucruri pe care acordul nu le permite. O încălcare a acordului de franciză poate include neasigurarea asistenței sau o schimbare a formatului de afaceri. A avut loc o încălcare a contractului dacă francizorul a făcut lucruri pe care acordul nu le permite sau dacă francizorul nu a făcut ceea ce a promis.

Ce este contractul de franciza  

Un contract de franciză este un acord între două părți, francizor și francizat, care stabilește relația comercială între acestea. Francizorul este proprietarul unei afaceri de succes și oferă francizatului dreptul de a utiliza brandul, sistemul de afaceri, know-how-ul și alte elemente ale afacerii sale în schimbul unei taxe de franciză și a unui procent din veniturile realizate.

În general, contractul de franciză conține detalii despre obiectivele comune, obligațiile francizorului și ale francizatului, durata contractului, condițiile de reînnoire, procedurile de marketing și publicitate, formarea și suportul oferit francizatului, precum și orice alte aspecte relevante pentru desfășurarea afacerii.

Scopul contractului de franciză este de a oferi un cadru clar pentru relația dintre francizor și francizat și de a garanta că ambele părți își vor îndeplini obligațiile cu privire la utilizarea brandului și a sistemului de afaceri.

Încălcarea contractului de franciză

Încălcarea contractului de franciză poate să apară atunci când una dintre părți încalcă termenii acordului. Aceasta poate include, dar nu se limitează la, următoarele:

  • Încălcarea obligațiilor financiare: Dacă francizatul nu plătește taxa de franciză sau orice alte sume stabilite în contract, acesta poate fi considerat o încălcare a acordului.
  • Incălcarea standardelor de calitate: Dacă francizatul nu respectă standardele de calitate sau procedurile stabilite de francizor, acesta poate fi considerat o încălcare a contractului.
  • Utilizarea neautorizată a marcii sau a sistemului de afaceri: Dacă francizatul folosește brandul sau sistemul de afaceri într-un mod neautorizat, acesta poate fi considerat o încălcare a contractului.
  • Nerespectarea termenilor contractului: Dacă francizatul / francizorul nu respectă termenele stabilite în contract, acesta poate fi considerat o încălcare a acordului.

În cazul în care se constată o încălcare a contractului de franciză, francizorul poate lua măsuri legale pentru a proteja interesele sale, precum și pentru a rectifica situația. De asemenea, francizorul poate fi obligat să restituie taxa de franciză sau orice alte sume plătite de francizat. Este important ca părțile să comunice deschis și să încerce să găsească o soluție amiabilă în cazul în care apar probleme sau încălcări ale contractului de franciză.

De exemplu, este posibil să fi avut loc o încălcare dacă francizorul face oricare dintre următoarele:

  • Vă împovărează cu cerințe care nu au fost acoperite în acordul pe care l-ați semnat
  • Schimbă modul în care își desfășoară afacerile cu dvs.
  • Nu reușește să ofere instruirea și sprijinul care vi s-a promis
  • Un acord între dvs. și francizor nu trebuie neapărat să fie în scris pentru a avea loc o încălcare. Este posibil ca francizorul să fi făcut anumite promisiuni, sau dvs. și francizorul ați putea să fi purtat un anumit tip de relație de afaceri de câțiva ani, iar acum francizorul face ceva diferit. În orice caz, un expert juridic în franciză vă poate evalua și investiga cazul și lupta pentru a vă proteja drepturile.
     

Dacă credeți că francizorul dvs. v-a încălcat contractul, colaborarea cu un expert juridic cu experiență în încălcarea contractului de franciză vă poate ajuta să vă asigurați că drepturile dumneavoastră sunt protejate.

Echipa noastra de experți juridici în franciză are peste 15 de ani de experiență, ajutând clienții din toată țara în fiecare domeniu al dreptului francizei, inclusiv încălcarea contractului de franciză.

francizare
 

24/7 Franchise Smart Support - Asistenta Continua

Un membru al echipei noastre va putea fi contactat pentru consultanta si asistenta timp de 12 luni. Astfel, fara sa achitati vreun cost suplimentar, veti putea primi raspunsuri la eventuale intrebari si solutii la eventuale probleme care tin de competenta noastră.

Costin Anton

Costin Anton

Este important să se obțină consiliere juridică de la un consilier specializat în francizare înainte de a începe un program de franciza sau înainte de a semna un acord de francizare. Acest lucru poate ajuta la prevenirea problemelor legale și la asigurarea respectării tuturor regulilor și legilor aplicabile.