• 22 Jun, 2024

Pregătirea pentru auditul francizei

Pregătirea pentru auditul francizei

Auditul francizei este o evaluare periodică a conformității francizatului cu standardele și regulile stabilite în contractul de franciză. Acest audit poate include evaluarea performanței financiare, a operatiunilor de afaceri, a conformității cu standardele de calitate și de imagine și a altor aspecte legate de franciza.

Francizații nu știu adesea că francizorii pot audita toate evidențele francizaților odată ce au cumpărat o franciză. Practicile de auditare a francizorului pot crea o mulțime de probleme pentru francizați.

De exemplu: pot exista anumite tipuri de venituri scutite de redevențe sau cu redevențe reduse, dar auditorii pot să nu fie conștienți de acest lucru și pot găsi drepturi de autor subraportate, forțând un francizat să cheltuie timp și bani, dovedind greșelile auditorului.

A FI PROACTIV CU RAPOARTELE DE AUDIT AL FRANCIZEI

Fără înregistrări detaliate, cum ar fi fișele de depozit sau înregistrările de transfer, auditorii pot vedea aceste fonduri adăugate și pot considera că sunt venituri subraportate. Acest lucru poate duce din nou la muncă suplimentară pentru francizat, arătându-i francizorului de unde provin fondurile. Dacă francizatul nu poate dovedi sursa fondurilor, francizorii pot cere redevențe pentru aceste fonduri sau pot găsi francizatul în nerespectare a contractului de franciză.

Pe lângă problemele asociate cu constatarea unor redevențe sau vânzări subraportate, chiar și într-un audit relativ bun, francizații trebuie adesea să petreacă timp substanțial furnizând înregistrările solicitate. Acesta este momentul în care se plătește să planificați și să lucrați înainte. Fiți proactiv în pregătirea unei liste de verificare și a rapoartelor de audit de franciză, astfel încât să fiți pregătit dacă francizorul efectuează un audit.

Pentru a se pregăti pentru un audit al francizei, francizatul poate urma următorii pași:

  • Review-ul contractului de franciză: francizatul trebuie să revadă cu atenție contractul de franciză pentru a se asigura că înțelege toate regulile și standardele impuse de francizor.
  • Documentarea informațiilor: francizatul trebuie să țină evidența tuturor documentelor relevante pentru afaceri, cum ar fi registrele de vânzări, rapoartele financiare, manualele de operare, etc.
  • Evaluarea performanței: francizatul trebuie să evalueze performanța afacerii sale și să identifice orice probleme sau oportunități de îmbunătățire.
  • Conformitatea cu standardele: francizatul trebuie să verifice dacă se conformează cu standardele impuse de francizor în ceea ce privește calitatea produselor sau serviciilor, imaginea afacerii, etc.
  • Prezentarea informațiilor: francizatul trebuie să prezinte informațiile colectate și evaluarea performanței într-un format clar și organizat, astfel încât să poată fi ușor de înțeles de către auditor.

Pregătirea adecvată pentru un audit al francizei poate ajuta francizatul să obțină rezultate pozitive și să își îmbunătățească performanța afacerii. De asemenea, poate ajuta la menținerea unei relații bune cu francizorul și la asigurarea conformității cu standardele impuse de acesta.

Auditul Francizei

Obiectivul general al activității de audit este acela de a prezenta în mod corect, toate aspectele semnificative ale unei companii și de a emite o opinie corectă cu privire la situațiile financiare și operațiunile economice efectuate în conformitate cu prevederile legii.

1. Francizorii recrutează adesea auditori externi care ar putea să nu înțeleagă afacerea.Acest lucru poate determina auditorii să găsească „venituri din franciză” acolo unde nu există.

2. Francizații își pot pune propriile fonduri în afacere pentru a ajuta la menținerea acesteia pe linia de plutire, pentru a plăti pentru marketing suplimentar etc.

Cel mai bine este ca un francizat să se pregătească cu mult înainte de un audit, întocmind o listă de verificare a auditului de franciză. Francizații pot face acest lucru ținând înregistrări detaliate, inclusiv:

- Bonuri de depozit
- Facturi
- Chitanțe
- Înregistrările de retragere etc.


Deși ar putea fi oarecum împovărător să păstrezi astfel de înregistrări detaliate, păstrarea unui raport de franciză poate fi de folos francizaților pe termen lung, evitând unele dintre pericolele și capcanele asociate auditurilor francizorul

Sunteți îngrijorat de un audit de franciză și aveți nevoie de ajutor?

Consilierii nostri au peste 15 ani de experiență în lupta pentru drepturile francizaților, care include acordarea de asistență în cazul în care franciza dvs. este auditată. De asemenea, putem oferi asistență juridică în alte chestiuni, inclusiv încălcarea contractului și ieșirea dintr-o franciză

Servicii de expertiza contabila, membri acreditati CECCAR

Oferim servicii profesionale contabile, menite sa ajute companiile mici si mijlocii sa se dezvolte lasand activitatile operationale in seama expertilor.Un avantaj important oferit este flexibilitatea, promtitudinea si corectitudinea raspunsurilor la solicitarile clientilor nostri

Solutiile noastre personalizate si accesibile ii ajuta semnificativ pe cei din conducerea companiilor sa economiseasca timp si resurse financiare, permitandu-le sa isi concentreze eforturile pe maximizarea si profitabilitatea afacerii lor de baza. Personalizarea structurii planului de conturi pentru clientii nostri a condus de asemenea la obtinerea unor rapoarte specifice nevoilor lor si la identificarea cu usurinta a problemelor cheie care stau la baza intregii activitati.

Contabilul este cel care te ajuta sa intelegi ce se intampla cu firma ta, sa traduci in profit sau pierdere actiunile pe care intreprinzi, te ajuta sa optimizezi costuri, sa previzionezi fluxul de numerar, sa calculezi marjele de profit sau punctul la care nu obtii nici profit si pierdere. Te ajuta sa iti intocmesti un buget si sa il urmaresti, iti va oferi periodic rapoarte utile pentru compania ta. Este capabil sa iti ofere informatiile solicitate precum si informatii utile la care nici nu te-ai gandit, atunci cand ai nevoie, si nu doar „dupa 25”. Te va avertiza atunci cand apar riscuri legale, financiare, de business. Iar toate acestea depasesc cadrul simplu impus de lege.

In concluzie, ai nevoie nu doar de un colaborator care sa asigure conformarea legala, ci de un partener care sa te ajute sa cresti.

Contactați astăzi echipa noastră de experți

francizare
 

24/7 Franchise Smart Support - Asistenta Continua

Un membru al echipei noastre va putea fi contactat pentru consultanta si asistenta timp de 12 luni. Astfel, fara sa achitati vreun cost suplimentar, veti putea primi raspunsuri la eventuale intrebari si solutii la eventuale probleme care tin de competenta noastra.

Ariana Cosmina

Ariana Cosmina

Consultant Expert Francizare - Ajuta viitori francizori să navigheze prin procesul complex de creare și implementare a unei francize, oferind consultanta, informații și sfaturi cu privire la toate aspectele acestei activități, de la reglementările și legile aplicabile până la selecția de francizați și formarea acestora.